Hvordan ta gode bilder av barn

Barn er ikke alltid det enkleste motivet for en fotograf, ettersom de små røverne sjelden sitter i ro og stadig blir distrahert av det som er rundt dem. Det finnes heldigvis noen tips som kan gjøre det enklere å få gode bilder av barn, uten å måtte ta et fotografikurs.

Ta bilder fra barnas nivå

girl-918686_640Først og fremst er det viktig at man kommer seg ned på samme nivå som barna. Hvis du tar bilder fra din egen høyde, vil det synes på bildene. Om du kommer deg ned på gulvet, vil du se barna skikkelig og fra deres egen vinkel. Dette kalles froskeperspektiv. Da slipper du også kronglete poseringer, med barn som strekker hals oppover for å se mot kameraet. En annen god teknikk er å ta bildene et lite stykke unna, og heller bruke zoom for å få det motivet du vil ha. Dette gjør det enklere å fange spontane øyeblikk, og barnet vil komme sterkere i fokus, mens du har muligheten til å gjøre bakgrunnen litt mer diffus. Dette kan bli en fin effekt og gir deg mer å jobbe med for å skape ulike uttrykk.

Med veldig små barn kan man også få fine bilder tatt rett ovenfra, et såkalt fugleperspektiv. Her er det viktig at man sentrerer riktig, og at man sørger for at motivet er ryddig. Et bilde av en sovende baby i en barneseng ser mye flottere ut hvis man har ryddet unna kluter, smokker og eventuelt annet som ikke trenger å være med i bildet. En spesiell leke eller tåteflaske kan være en fin detalj, men tenk over komposisjonen din.

Skift fokus

En interessant metode å bruke er over-skulderen-bilder, hvor du har barnet med i bildet, men hvor fokuset ligger på det barnet har sin oppmerksomhet rettet mot. Dette er spesielt flott hvis barnet har en favorittleke, eller kanskje sitter og kikker i en bok eller bildealbum. Her har man muligheten til å forevige objekter som har vært viktige for barnet, og ikke minst skiller komposisjonen seg litt fra de tradisjonelle barnefotografiene.

Dersom du har et makroobjektiv, eventuelt en makroinnstilling på kameraet ditt, er dette perfekt å bruke for å komme tettest mulig innpå. Dette passer nok aller best når barna sover, for det er vanskelig å komme nært nok når barna er våkne og aktive. Et makrofotografi foreviger de aller minste detaljene, og her kan du leke deg med ulike komposisjoner for å få det perfekte bildet.

Ta bilde etter bilde!

Det er også lurt å tenke på at det perfekte bildet kan fanges når man minst venter det, og derfor lønner det seg å ha med kameraet overalt. Ta mange bilder, det er tross alt et av de største fortrinnene til digitale kameraer. Ofte vil du få det perfekte bildet når du minst venter det, og spesielt dersom du klarer å fange et bilde når barnet ikke er klar over at det blir tatt bilde av. Uansett hva som skjer, om det er lek, utkledning, matlaging eller lesetid i sengen – ta bilder! Det er disse dagligdagse øyeblikkene som blir mest verdt i fremtiden, og jo flere av dem du har klart å forevige, jo flere har du å velge mellom den dagen sønnen eller datteren skal konfirmeres, gifte seg eller feire 30-årsdag. Man kan uansett aldri ha for mange bilder.

Det kan også være greit å lære seg litt om fotoredigering, ettersom man da har muligheten til å endre på farger, kontraster og diverse andre detaljer som kan være med på å løfte kvaliteten på det endelige produktet.