Geocaching for nybegynnere

Geocaching er en aktivitet som har blitt mer og mer populær i Norge de siste årene, men i og med at denne aktiviteten har internasjonale røtter, er dette noe man kan gjøre så og si uansett hvor man befinner seg i verden! I utgangspunktet er ikke geocaching så ulikt orientering, men her bruker man GPS i stedet for kart og kompass. I tillegg kan postene være virtuelle i stedet for fysiske, men dette varierer fra sted til sted.

Detektiv med GPS

navigation-1048294_640Det første man må gjøre når man skal ut og geocache, er å velge en cache fra en nettside eller app. Her finner man informasjon om cachen og hvordan man kan finne den. Deretter laster man inn GPS-koordinatene og setter i vei. Man bruker hovedsakelig GPS som hjelpemiddel, men det finnes også andre tips som kan gjøre det enklere å finne cachene. Alt i alt blir det som en miks mellom navigasjon og detektivarbeid, og det er absolutt å anbefale.

Når du setter i gang får du signaler sendt fra 24 ulike GPS-satellitter, og ved å koble til fire av disse vil mobilen eller nettbrettet du bruker kunne finne din egen posisjon i forhold til cachens posisjon. Her vil du få oppgitt hvor langt unna cachen du er, og i hvilken retning du må bevege deg. Det er ikke like enkelt å finne cachen som man kanskje skulle tro, for det er jo ikke slik at man vandrer rundt i en eneste stor hage uten hindringer eller høydeforskjeller. Her er du nødt til å begi deg ut i ukjent terreng med ukjente hindringer, for så å lete når du endelig finner det gitte punktet. Avhengig av hvor nøyaktig GPS-en din er, og hvor godt gjemt cachen er, kan dette siste steget være ganske vanskelig også.

Velg en gave

Når du så finner din første cache, er det bare å åpne den for å se hva som gjemmer seg på innsiden. Ofte finner man en vanntett boks, fylt med ulike poser som også er vanntette, gjerne glidelåsposer. Man kan finne litt av hvert i denne boksen, og du kan velge hvilken av disse gjenstandene du ønsker å ta med deg hjem! Noen velger å spare på alt de finner når de er ute og geocacher, mens andre velger å ta det med videre til neste cache, hvor de da legger det igjen til nestemann. Uansett hva du velger å ta med deg, og hva du velger å gjøre med det, er det viktig at du husker å legge igjen noe. Geocaching er bygget på ærlighet, og det er viktig at alle er på samme side og spiller på samme lag. I utgangspunktet bør du legge igjen noe som er like mye eller mer verdt enn det du tar ut av cachen. Når du legger igjen noe, bør du tenke over hvor spennende det du velger kommer til å bli for den neste besøkende til cachen. En cache er rett og slett som en skattkiste – og geocaching er som en skattejakt.

Loggføring

Neste punkt på listen er å signere loggboken. Her legger du igjen din caching-ID, datoen du besøkte cachen og en liten takk til den som har satt den opp. Når alt dette er gjort, kan du dele det du har funnet med et bilde eller ord. Du kan logge direkte, via en smarttelefon, i geocaching-appen. Her kan du også få morsomme data tilbake, som for eksempel hvor langt du har gått og hvor mange cacher du har funnet. Du har også muligheten til å finne andre geocachere i ditt område.