Få liv i landskapsbildene dine

woman-692064_640Landskapsbilder er noe de aller fleste av oss er godt kjent med. Det er en type bilder vi alle tar når vi er ute på tur, enten det er søndagsturen på fjellet eller ferieturen til Spania. Et landskapsbilde fanger naturen og det vi ser, og kan være flotte minner fra spesielle opplevelser. Det kan dessverre ofte bli noe kjedelig, ettersom motivene i slike bilder tross alt ikke forandrer seg så mye. Fjellet står der det har gjort i millioner av år, og de flotte høstfargene ser vel egentlig ganske like ut som i fjor. For å få et bilde som skiller seg ut, finnes det små grep du kan ta.

Stå stille

Sørg for at kameraet er stille når bildet tas. For å oppnå dette er det aller enklest å bruke et stativ. Dermed slipper du å forstyrre og røre for mye på kameraet. Dette kan også være en stor hjelp dersom man ønsker å ta et bilde med lengre lukkertid. For å få mer dybde i bildet ditt kan du prøve deg frem med blenderåpning. En lavere blenderåpning, men høyere tall, gjør at mindre lys vil treffe linsen, og dette vil være med på å gi deg en større dybde. Her er det også viktig at kameraet holdes stille, så det er alltid lurt å bruke stativ. Ved en lav blenderåpning kan det også være lurt å justere lukkertiden, slik at denne blir lengre, eventuelt øke ISO-nivået slik at man unngår å få et altfor mørkt bilde. Dette er noe man kan leke seg litt med, og akkurat hvilke innstillinger man bør bruke vil variere etter forholdene.

Finn ditt fokus

Det kan være lurt å velge seg et fokuspunkt for å få det enkelt. Man kan selvsagt plassere fokuspunktet midt i bildet, men også her kan man prøve seg fram med komposisjonseksperimenter. Kanskje teste ut tredjedelsregelen og jobbe med negativt rom. Dette betyr at man ikke fyller bildet med fokuspunktet, men at man bruker 1-2 tredjedeler av bildeområdet på fokuspunktet, mens resten av bildet fylles av negativt rom, som kan være himmel, gress, sjø eller lignende.

Når du tar bilder utendørs er det viktig at du tenker på hvordan himmelen ser ut. Har du en dramatisk skyformasjon kan dette selvsagt være en flott del av bildet ditt, men dersom himmelen er grå, kjedelig eller bare intetsigende; sørg for at den ikke får for mye plass i bildet. Her handler det igjen om komposisjon, og man kan selvsagt prøve seg frem med flere ulike formater for å finne det man liker best.

Bevegelse, vær og lys

Mange landskapsbilder har en tendens til å bli veldig stasjonære, og dette er jo ikke nødvendig. Tar du bilde av en strand kan du fint få til å fange bevegelsen i bølgene hvis du prøver deg frem litt med ulik blenderåpning og lukkertid. Her har du muligheten til å gjøre bildet ditt mye mer dramatisk og ta det til et helt annet nivå i forhold til å bare bruke auto-innstillingen.

Bruk lyset og været for alt det er verdt! Grått og tåkete vær virker kanskje ikke som det beste fotoværet, men hvis du ser deg litt rundt vil du likevel kanskje kunne oppdage flotte motiver som faktisk blir fremhevet av været og lyset. Husk også på at lyset endrer seg veldig i løpet av dagen, og at du vil få helt ulike bilder på morgenen og kvelden. Om du har mulighet, kan du ta deg flere fototurer i samme område, til ulike tider på dagen.