Et forsvar for den uavhengige kafeen

coffee-690057_640I disse Starbucks-tider blir det vanskeligere og vanskeligere for uavhengige, små kafeer å klare seg ute i den store vide verden. Nå skal jeg ikke komme her og påstå at Starbucks ikke lager god kaffe, for populariteten deres har jo selvfølgelig ikke skutt i været uten grunn. Men jeg er av den typen som liker å ha valgmuligheter, og det gjelder også når det kommer til valg av kafe. Selvsagt er det kjempegreit å kunne bestille den samme kaffedrikken i London og Trondheim, og få noe som smaker så å si det samme begge steder – men er dette et godt nok argument for å nedprioritere uavhengige kafeer?

Finn noe som skiller seg ut

Personlig liker jeg å mikse litt, og i mine øyne er det slik at mange av de små kafeene, som ikke tilhører kjeder, ofte er spesialister på sin egen lille nisje. For eksempel kan du gå på et lite krypinn av en kafe på Bakklandet i Trondheim og få den beste Snickers-kaffen du noensinne har smakt. Eller kanskje finner du den perfekte bryggede koppen med svart kaffe i et smug et sted i Haugesund. Hvem vet? Man vet i alle fall ikke før man har prøvd, og for at man skal kunne prøve, så er det viktig at disse småstedene ikke blir presset ut av de store kjedene.

Selv velger jeg gjerne en kjapp kopp med Starbucks når det haster litt på flyplassen. Nå er det jo ofte slik at flyplasser ikke akkurat er stedet man finner de små og obskure bedriftene heller. Er jeg ute på en kald og høstlig søndagstur derimot, prøver jeg heller å stoppe innom en kafe jeg aldri har vært på tidligere, og prøver å finne ut hva de er flinke på akkurat der. Så klart får jeg jo også noen nye favoritter, og det er disse småstedene det er vanskelig å ikke besøke igjen og igjen. Det er noe med den perfekte koppen med chai latte, flat white eller chili kakao som blir vanskelig å gjenskape når man først har funnet ’den rette’.

Støtt opp om de lokale kafeene

En av hovedgrunnene til at jeg syns vi bør bli flinkere til å velge smått, er at det faktisk gjør bybildet vårt mer spennende, og at det er en fordel å ha mye å velge i. I tillegg burde man være med på å støtte opp om små og lokale bedriftseiere, hvor det som er av profitt ikke forsvinner, men i stedet brukes i lokalsamfunnet. Som sagt, er det ikke det at jeg har noe imot smaken på hverken Starbucks eller noen av de andre kaffekjedene, og man får jo absolutt variasjon der også, men jeg syns fortsatt ikke at det er nok i seg selv. Jeg ønsker å reise rundt i Norge og traske rundt i ukjente gater og møte noe annet enn Narvesen, Deli de Luca og Starbucks. Jeg vil lete meg frem til sjokoladebutikken som serverer spennende teer og en ny type traktekaffe hver dag. Jeg vil finne kafeen som spesialiserer seg på hjemmelagede desserter, der ikke en eneste stol matcher de andre, og hvor man må lete seg gjennom rom etter rom for å finne en ledig plass. Jeg vil sitte utenfor en gammel bokhandel og nyte en kopp perfekt cappuccino med et dryss av kardemomme i stedet for kanel – fordi det er slik denne kafeen serverer den – mens jeg samtidig plukker med meg en spennende bok jeg aldri har lest før som selskap til kaffen.

Jeg sier ikke nei til kjeder, men jeg sier et stort ja takk til små kafeer!