Billig, enkelt og sunt: Mine favorittoppskrifter

Jeg er veldig glad i både å spise og lage mat, men det er ikke alltid jeg har tid eller energi til å bruke hele dagen på et måltid – og jeg har heller ikke lyst til å bruke flere tusen kroner i måneden på mat. Dermed blir kreativiteten tvunget frem, og jeg har blitt nødt til å utforske de spennende mulighetene man kan utnytte med litt kjedelige ingredienser.

Sunt er enkelt, og enkelt bør være sunt

food-lunch-meal-tomatoesDa jeg er opptatt av å spise sunt, prøver jeg å sørge for at jeg får i meg nok grønnsaker til hvert måltid, og at så mye som mulig av det jeg spiser er hjemmelaget og naturlig. Jeg er ikke redd for hverken sukker, tilsetningsstoffer eller fett, men jeg liker likevel å ha litt oversikt over hvor mye jeg spiser av hva, og derfor passer det best å lage maten selv. Selv om jeg hverken følger spesielle dietter eller er vegetarianer, spiser jeg ofte vegetarmat. Dette skyldes i all hovedsak at det er utrolig enkelt å tilberede. I tillegg er det sunt, og smaker utrolig godt om man legger i litt innsats.

Indiske smaker

Jeg må ærlig innrømme at jeg er litt allergisk mot ting som tar mye tid, og dette er grunnen til at maten min som regel er både kjapp og enkel å lage. I tillegg er nok ikke planlegging min beste side, og derfor ender jeg ofte opp med å lage noe av det jeg har i skapet. En av mine favoritter er en indiskinspirert gryte. Jeg har alltid massevis av krydder i hyllen, og en slik gryte kan jeg slenge sammen på 1-2-3. Jeg begynner med en nøytral olje sammen med en masse krydder i stekepannen – for eksempel garam masala, tandoori masala, knust koriander, chili, og gjerne litt fersk hvitløk. Jeg lar krydderblandingen surre i oljen en liten stund, uten at de blir brent, før jeg tilsetter det jeg har av kjøtt. Kylling i store biter funker veldig bra, men svinekjøtt går også fint. Jeg lar kjøttet surre i oljen en stund, før jeg tilsetter vann og det jeg har av grønnsaker. Jeg bruker ofte gulrot, paprika og løk, men det går også fint å tilsette poteter, squash eller annet. Underveis tilsetter jeg mørk soyasaus i stedet for salt, eventuelt mer krydder om det trengs. Gryten serveres med ris, og gjerne med en god klatt yoghurt på toppen. Supergodt!

Thai kosemat

Et annet land jeg vender snuten mot for inspirasjon er Thailand, og en av mine favoritter her er tom yum. Dette er en sterk suppe som er helt perfekt på høsten. I denne retten kan man også bruke litt av det man har i skapet. Jeg pleier å bruke en tom yum-paste som base, ettersom det å lage denne selv krever veldig mange ingredienser. Denne lar jeg surre i litt olje før jeg tilsetter scampi, og eventuelt noe hvit fisk om jeg har det. Suppen trenger ikke å koke spesielt lenge – og jeg vil helst ikke overkoke sjømaten – så denne retten er rask å smelle sammen. Jeg tilsetter deretter sopp, noe grønt (kinakål funker for eksempel godt her) og vårløk. I tillegg kan det være godt å tilsette ekstra sitrongress og ingefær hvis man har det for hånden. Fersk chili tilsettes alt etter hvor sterkt man vil ha det. Denne suppen spiser jeg ofte som den er, men man kan selvsagt også spise den med ris eller nudler.

Alternativt er et enkelt kjøttstykke med en enkel salat en sikker vinner. Det er kjapt å tilberede, og med litt ekstra innsats kan salaten bli riktig spennende og fargerik. Dette er en klassiker på dager jeg er sent hjemme, sulten og lite lysten på å kokkelere.