365-prosjektet: Ett bilde per dag gjennom hele året

I år bestemte jeg meg for at jeg skulle gjennomføre et 365-prosjekt, både for å se hva året mitt faktisk inneholder og ikke minst for å leve litt mer i øyeblikket og ta vare på de små tingene som skjer i hverdagen.

Ett bilde per dag

selfie-465563_640Prosjektet går ut på at jeg tar bilder som representerer hver dag i løpet av et helt år. Det er ikke meningen at bildene skal være fotografiske mesterverk, men at de skal bli et representativt utvalg av hva som skjer og hva jeg opplever i løpet av dette året. Noen dager ender jeg opp med å ta flere bilder som mulige bidrag, for så å velge ut det jeg liker best til slutt. Andre dager, spesielt tomme dager, sliter jeg med å finne noe å ta bilde av, men dette er jo faktisk også litt av poenget. På en slik dag kan det hende dagens bilde rett og slett blir av PC-skjermen eller tekoppen som drikkes før sengetid.

Dette prosjektet er selvsagt en stor forpliktelse på sitt vis, for det er faktisk slik at jeg må tenke på det hver eneste dag og gjøre en liten innsats for å få dagens bilde. Jeg er veldig streng på at jeg ikke kan bruke bilder fra en annen dato, og at hver eneste dato igjennom året skal ha sitt eget representative foto. Jeg har også brukt som betingelse at bilder fra andre fotooppdrag ikke skal brukes, og at disse bildene skal være helt uavhengige.

Prøv noe nytt

Ettersom dette prosjektet til slutt skal bli hele 365 bilder, har jeg også valgt å legge stor vekt på variasjon. Det er selvsagt mulig å gjøre dette prosjektet om til et bilde på hvordan et spesifikt sted endrer seg i løpet av året, men det er altså ikke slik jeg har valgt å legge det opp denne gangen. I stedet prøver jeg hardt å finne noe helt nytt hver dag, slik at det faktisk skal være mulig å sitte og se igjennom alle disse bildene uten å kjede seg og uten å tenke at dette ble gjentakende og kjedelig. Dette har så langt vært en av de største utfordringene, da livet tross alt ikke inneholder så mange variasjoner når det kommer til stykket. Faktisk har jeg sett at dette har vært positivt for meg, da det fører til at jeg ofte går ut mer og leter etter nye opplevelser. Jeg har tatt gåturer i nye områder, oppdaget nye kafeer, muséer og butikker jeg kanskje ikke ville lagt merke til ellers, og jeg har nok også endt opp med å snakke med, og bli kjent med, flere mennesker enn jeg ellers ville ha blitt. Så alt i alt får jeg faktisk mer ut av dette prosjektet enn kun bilder.

Dette er også en av grunnene til at jeg anbefaler alle å forsøke seg på et slikt prosjekt. Ikke bare er det morsomt å ha dette som et album å se tilbake på senere, men det kan være med på å åpne horisonten og få deg til å prøve ting du kanskje ellers ville ha utsatt til en annen gang, for så å glemme det. Man trenger absolutt ikke et dyrt speilreflekskamera for å få noe ut av et slikt prosjekt, det holder i lange baner med en mobiltelefon og litt motivasjon for å holde det gående. Du bør dog huske på at et år er lang tid, og det er kjedelig å begynne på noe man ikke kan fullføre – så hold deg til det!