15 interiørtips for å leve stort med lite plass

chairs-690840_640Når man lever på et litt stramt budsjett, er det vanskelig å ha råd til noe mer enn et lite krypinn. Men det finnes selvsagt alternativer: Blant annet kan man bo litt større, men med dårligere standard; eller så kan man prøve seg på et kollektiv, om man tør å bo sammen med folk man ikke kjenner.

Kollektivlivet er ikke helt meg, så jeg har heller gått for en liten hybel hvor alt det viktigste er på plass – som en vaskemaskin, et greit kjøkken, varme i gulvene, osv. Selv om en hybel er liten, betyr ikke det at man trenger å leve trangt. Her får du noen tips til hvordan du kan klare deg med lite plass, og utnytte den plassen du har maksimalt:

 1. Vær smart med innredning. Velg møbler som også kan brukes til oppbevaring, slik som bord med hyller under, og sofaer og puffer med oppbevaringsrom. Dette sparer mye plass, og du kan bruke oppbevaringsplassen til ting du trenger å ha for hånden hele tiden.
 1. Bruk hyller for alt de er verdt. En bokhylle kan brukes til mer enn bøker. Et skoskap tar mye plass, men dersom man bruker de to nederste hyllene i en stor bokhylle kan man få plass til et helt lass med sko på ett sted.
 1. Nattbord er gode å ha, og her bør du velge et som er så stort som du har plass til, med skuffer for oppbevaring. Om du har plass til en liten kommode, er det alfa omega. Her kan du oppbevare viktige papirer, ekstra kabler og bruksanvisninger til elektronikk du bruker mye.
 1. Bruk alt av plass. Velg en seng som enten har oppbevaringsskuffer eller nok plass under til å lagre skuffer. Her kan du lagre vinterklær, turklær eller annet som ikke brukes hele tiden. Det samme gjelder for plassen over skap og garderober.
 1. Organiser smart. På kjøkkenet bør du for eksempel sørge for at det du bruker ofte er lett tilgjengelig hele tiden, mens det du bruker sjeldnere kan pakkes bort i en skuff eller et skap.
 1. Gjør dekorasjonen så funksjonell som mulig. Velg bort nips til fordel for ting som også har en bruksverdi. Duftlys, bøker og vinflasker gjør seg godt som dekorasjon, og i tillegg har de nyttefunksjon, til en viss grad.
 1. Rydd opp etter deg, hele tiden. Har du lite plass, blir rotet også veldig fort uoversiktlig og forstyrrende. Hvis du heller rydder hele tiden og holder orden, så sparer du tid i lengden.
 1. Ikke kjøp inn mer enn du trenger. Planlegg handlingen din og sørg for at du har det du trenger, men ikke mer.
 1. Bruk små mellomrom til oppbevaring. En glippe mellom dusjkabinett og servant er et perfekt sted å sette bort mopp og tørkestativ.
 1. Ting som hører sammen bør oppbevares sammen. Sørg for at alt av vaskemidler og rengjøringsutstyr er samlet på ett sted.
 1. Bruk kroker og hengere. En rad med kroker som kan henges over døren er utrolig plassbesparende og perfekt for håndklær og andre ting på badet.
 1. Ikke alt av klær trenger å legges sammen. Heng opp så mye som mulig, og bruk én henger til flere plagg.
 1. Dersom du bor alene, trenger du mest sannsynlig ikke borddekking til 12 personer. Tøm skapene for overflødige asjetter og glass.
 1. Bruk skåler og krus til oppbevaring av småting. Da trenger du aldri lete etter nøklene igjen, og øredobbene er akkurat der du la dem kvelden før.
 1. Kos deg med innredningen! Gå for det du liker og sørg for at du innreder på en måte som du kan leve med.

Ved å gjøre noen små, enkle grep kan man utnytte den lille plassen man har, og samtidig holde leiligheten eller hybelen så stilren og enkel som mulig. Ofte kan en uorganisert leilighet se rotete ut dersom man ikke har orden – og orden er nøkkelen til optimal plassutnyttelse.