11 problemer som alle masterstudenter kjenner til

books-690219_640Det er ikke bare fryd og gammen å være student, og jo eldre man blir og jo lengre man har studert, desto mer slitsomt blir alle disse småtingene som aldri helt forsvinner fra underbevisstheten. De fleste som har studert kjenner seg nok igjen i flere av disse punktene, men det å skrive en masteroppgave er spesielt tungt.

 1. Hele. Tiden. Et studentbudsjett er stramt, og særlig når man som masterstudent ikke har tid til å jobbe særlig mye ved siden av all oppgaveskrivingen. Knekkebrød, nedsatte datovarer og nudler er våre venner!
 1. Blodet ditt inneholder like mye koffein som oksygen. Kaffe er en livredder i mastertiden.
 1. Det sosiale livet må settes på pause. Når du er så langt inn i masterbobla det er mulig å komme, blir det sosiale skjøvet bort til fordel for sene kvelder – med altfor mye kaffe.
 1. Det er ingenting som ikke er viktig når man er i gang med en master. Fagene er viktige, møter med veiledere og andre i fagmiljøet er viktige, research og gjennomføring av oppgaven er viktig. Det er vanskelig å planlegge og prioritere slik at det blir nok tid til alt. Er det andre som kunne ønsket seg et fag som omhandler tidsbruk og planlegging?
 1. Man ser ikke dagslys. Det er mørkt når man drar hjemmefra og mørkt når man kommer hjem.
 1. Å leve opp til forventninger. Når man er masterstudent har alle forventninger til deg, og ikke minst har du forventninger til deg selv. Professorene forventer at du prioriterer å lese på fag og komme forberedt til forelesning, mens veilederne forventer at du setter oppgaven foran alt annet og at du er 100 % forberedt til hvert eneste møte. Hva forventer du selv? Kanskje at du denne uken skal spise ordentlig middag i hvert fall én dag?
 1. Å sette seg inn i det nyeste fra fagmiljøet. Det skjer noe hele tiden, artikler blir publisert, studier blir gjennomført, konferanser holdes. Det er så å si umulig å holde seg oppdatert på absolutt alt hele tiden.
 1. Haugevis og lag på lag med notater. Med så mange fag, så mange møter og så mange egne prosjekter på gang er det notater over alt, og det er likevel nesten alltid umulig å finne akkurat de notatene man leter etter.
 1. Ja, man kan jo ikke akkurat ta seg råd til å kjøre bil, og da blir det kollektivtransport. Problemet er jo at busselskapene ikke skjønner at vi gjerne sitter til langt på kveld og jobber. Mista du 7-bussen? Ja, da er det bare å vente en time da.
 1. Folk spør om planene dine når du er ferdig, men det eneste du vet er når du skal levere oppgaven, og det som skjer etterpå har du ikke hatt tid til å tenke på.
 1. Sist, men ikke minst, hører en lett depresjon med på lista. Dette er ikke snakk om en alvorlig sykdom, men en følelse av håpløshet og frustrasjon, som kan få enhver stabil student til å få små sammenbrudd. Dette hører med når man skriver en masteroppgave, og denne knekken må man bare gjennom.

Ja, masterlivet er beinhardt. Når du sitter midt i den mest stressende perioden av oppgaven din, kan nok livet føles ganske håpløst og lyset i tunellen er for lengst slukket. Kaloriinntaket er kanskje som det skal – men hvilke næringsstoffer du har konsumert er ikke viktig. Her går alt som gir energi ned. Her må man bare fokusere på å holde ut til siste slutt, og å finne nye inspirasjoner hver dag. Det må også nevnes at den følelsen som kommer etter at mastergraden er i boks, ikke kan beskrives som noe annet enn fantastisk.